7.7. Linux som X-server og terminal

En Linux-maskine kan være en glimrende X-server for andre mindre grafiske terminaler. Tilsvarende kan en Linux-maskine snildt virke som en X-terminal.

7.7.1. Linux som X-server

For at en Linux-maskine kan virke som grafisk login-server, skal der køre en X-server på maskinen. Normalt kræver dette, at man kører i runlevel 5, dvs. man ændrer linjen i /etc/inittab (eksemplet er fra Red Hat)

id:3:initdefault:

til

id:5:initdefault:

og tilsvarende længere nede i samme fil

# Run xdm in runlevel 5
# xdm is now a separate service
x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -nodaemon

ændres til

# Run xdm in runlevel 5
# xdm is now a separate service
x:5:respawn:/etc/X11/prefdm

I /etc/X11/xdm/xdm-config skal man derefter indsætte et udråbstegn foran linjen der starter med DisplayManager.requestPort.

Anvender du Gnomes login-system, så skal du endvidere rette i /etc/X11/gdm/gdm.conf.

[xdmcp]
enable=0

rettes til

[xdmcp]
enable=1

og root skal så genstarte i runlevel 5 ved at køre init 5. Den option -nodaemon der blev fjernet gør at andre maskiner kan koble sig ind på serveren. Der er således noget med sikkerhed, man bør tænke på. På et mindre lukket netværk spiller det ingen rolle. Nu har du en X-server, og lad os nu se på en Linux-klient.

7.7.2. Linux som X-klient

Du skal logge ind på din Linux-maskine i runlevel 3 og som root skrive /usr/X11R6/bin/X -query SERVER, hvor SERVER er navnet på din X-server. Denne kommando kan du evt. så senere indsætte som en del af /etc/inittab.

x:3:respawn:/usr/X11R6/bin/X 2>/var/log/Xlog -dpi 100 -query SERVER

hvor SERVER byttes ud med navnet på den maskine der er X-server.