5.7. NTP - tidssynkronisering

(x)ntp er et værktøj til synkronisering af tiden på computere. Dette program sørger for hele tiden at holde systemuret synkroniseret med en anden ntpserver et sted på internettet, derfor er det mest oplagt at benytte det på maskiner der konstant er på internettet.

På installations-CD'erne til de fleste distributioner ligger der (x)ntp-pakker lige til at installere ellers kan programmet hentes på http://www.ntp.org.

ntp-pakken består af 2 værktøjer ntpd (ntp-dæmonen) og ntpdate, den sidste køres manuelt før man starter ntpd for at få tiden synkroniseret fra start, da ntpd nægter at starte hvis tidsforskellen mellem de 2 maskiner er for stor. Når ntpdate kaldes under boot, kan man med fordel bruge option "-b", der tvinger ntpdate til at sætte tiden, selv om tidsforskellen er for stor.

Denne kan også kaldes fra ens internet-opkaldsscripts, hvis man har en opkaldsforbindelse og syntaksen er bare: ntpdate -s ntp-server-navn. NTP-servere er der en hel del af rundt omkring på nettet og din internetudbyder har højst sandsynligt en:

Blandet liste: europe.pool.ntp.org
Worldonline/Tiscali: ntp.worldonline.dk
TeleDK/TDC: ntp.inet.tele.dk

Har du fast internetforbindelse på din server så kan det være fordelagtigt at sætte dæmonen op så uret hele tiden holdes synkroniseret. Denne dæmon kompenserer for hardware-urets drift der er afhængigt af varme og andre ting. Det gøres meget nemt ved blot at tilføje til filen /etc/ntp.conf.

server NTP-SERVER-NAVN
driftfile /etc/ntp/drift

og ntpserverens navn som eneste linje i filen /etc/ntp/step-tickers. Så kører ntpdæmonen en ntpdate mod serveren inden den starter synkroniseringen.

Og så skal dæmonen blot startes med: /etc/rc.d/init.d/ntpd start og hakkes af så den starter automatisk i "ntsysv" så den starter i det runlevel du normalt starter i.

Dette er beskrevet ud fra en Mandrake 8.0 og filernes placering kan afhænge af distribution og installationsmetode.