Kapitel 8. Netværksprogrammer

8.1. Instant Messaging

8.1.1. Protokoller

En meget populær måde at kommunikere på er via ICQ (engelsk forkortelse for I seek you). Men ICQ er blot en af mange forskellige protokoller til instant messaging.

En protokol er et slags sprog - et regelsæt, som beskriver hvordan programmer snakker med hinanden. To programmer kan kun snakke sammen, hvis de kan samme sprog.

Grunden til at du bør vide lidt om protokollerne bag de forskellige IM-programmer er, at de fleste er lukkede, så de originale programmer findes for det meste ikke til Linux, og der er ikke offentligt tilgængelige specifikationer for protokollen.

Dette betyder, at hvis man vil lave et program, som skal snakke med f.eks. ICQ, bliver man nødt til at gætte sig frem til hvordan protokollen virker, og hvis ICQ pludselig laver protokollens regelsæt om, vil programmet ikke virke længere. Heldigvis er det ikke i ICQ's interesse at skifte protokol tit, for så skal alle, der benytter ICQ også have opgraderet deres program.

De vigtigste lukkede protokoller til instant messaging er ICQ, AIM, YIM og MSN, der findes programmer til Linux til alle sammen. Ofte kan programmerne til Linux endda bruge mere end en protokol, så man kan nøjes med et enkelt program.

En nyere medspiller indenfor Instant Messaging er Jabber. Jabber er en ren XML-baseret protokol designet med fleksibilitet og åbenhed for øje. I modsætning til de ovennævnte så bygger Jabber på et net af distribuerede servere, ja du kan faktisk selv sætte din Jabber server op internt i virksomheden og benytte den til at kommunikere mellem medarbejdere med uden at der er nogle andre i verden der behøver vide om det. Jabber har hjemme på http://www.jabber.org Der er allerede et hav af klienter til Jabber både til Microsoft Windows, MacOS og Linux.

Jabber har også en anden fordel: Systemet er bygget op så man på de individuelle jabber-servere har det man i Jabbertermer kalder transporter til at kommunikere med de andre IM-netværk med. På denne måde kan alle Jabberklienter uden at dem der udvikler klienterne skal tænke ret meget over det, kommunikere med ICQ, MSN, AIM og Yahoo! via de transporter der er på serveren. Dette betyder at du nemt kan sætte din Jabber klient op sådan at når du går online i Jabber, så går du også online med dine andre IM konti og beskeder sendt af dine venner til din eksempelvis ICQ konto vil du direkte modtage i din Jabber klient. Der findes også Chatrooms og meget andet bygget ind i Jabber netværket.

8.1.2. licq

Til Linux findes flere programmer som kan håndtere ICQ godt eller mindre godt. Et ret populært program fra KDE-verdenen er licq, der følger med flere Linux-distributioner.

Figur 8-1. Licq

8.1.3. psi

Den som jeg gerne vil nævne her er PSI som bl.a. findes som Mandrake pakke i Mandrakes Contribution arkiv.

Figur 8-2. PSI - Jabber Klient

8.1.4. Kopete

Et nyere KDE-program er Kopete, der endda kan håndtere mange protokoller, såsom ICQ, MSN og Jabber.

Figur 8-3. Kopete

8.1.5. AMSN

AMSN er et godt program hvis man blot vil kommunikere med MSN. Den kan hentes fra http://www.amsn-project.net/.

Figur 8-4. AMSN

8.1.6. CenterICQ

Hvis du troede, at man ikke kunne bruge Instant Messaging i et rent tekstbaseret miljø, tog du fejl.

Figur 8-5. CenterICQ

CenterICQ er en klient til konsollen, som kan snakke de vigtigste protokoller: Jabber, ICQ, AIM, MSN, YM og IRC.

CenterICQ kan prale af et hav af features - her vil jeg bare nævne nogle af de vigtigste:

  • Køre brugerdefineret kommando, når der kommer en besked.

  • Genvejstast til visning af URL i netlæser.

  • Brugerindstilling af farver.

  • Sende beskeder fra et shell-script. (Kræver at CenterICQ kører, ellers sendes beskeden, næste gang man logger på.)

CenterICQ har hjemme på http://konst.org.ua/centericq/.