11.3. Brugen af Damn Small Linux

Har man kun lidt ældre maskine og gerne vil se og prøve Linux, så kan Damn Small Linux (DSL) anbefales. Det er en hårdt nedbarberet Knoppix, der kun fylder ca. 50 MB. I stedet for KDE som brugergrænseflade anvendes FluxBox, som er en glimrende "letvægter". En stor fordel ved DSL er at den kan ligge på en mini-cdrom (8 cm) og den starter hurtigt. Man kan altid have Damn Small Linux med.

Når man starter DSL op så får man FluxBox windowmanageren frem i nydelig sort stil. Man har ikke Mozilla, OpenOffice.org, GNOME, KDE-programmer eller andet "stort". Som browser er der Dillo, der ligesom alle andre programmer kan startes med musens venstre knap på baggrunden. Som email-klient er der valgt Sylpheed, som på det seneste har fået mange tilhængere. Der er en VNC klient og meget andet.

Figur 11-2. Damn Small Linux kører Fluxbox

Man kan "enhance" Fluxbox i opsætningsmenuen, så der kommer ikoner på baggrunden og monitor på CPU-forbrug. Desktoppen er dermed mere nem at gå til, men slet ikke så stilren mere.

Figur 11-3. Damn Small Linux hvor Fluxbox får "enhancements". I terminalvinduet (rxvt) ses hvordan man laver skærmskud med forsinkelse.

Tip: De test som er lavet med DSL har anvendt version 0.4.8, der både findes i dansk og engelsk udgave som nævnt ovenfor. Der er netop kommet en ny version 0.5.2 (også på dansk) - som har en meget smart mulighed for at gemme opsætningen af bl.a. den grafiske brugergrænseflade på en USB-nøglering, eller en floppydisk (alt efter hvad der er til stede). Der er en ny menu i Fluxbox, der giver denne mulighed. Man kan så starte DSL med "knoppix restore" for at få indlæst opsætningen. Denne kombination er elegant (men vil sikkert blive overhalet af rene USB løsninger når alle kan boote på USB nøgleringe med USB 2.0 hastighed - men det er en anden historie).