14.4. Installation af ekstra programmel

Installere en ny pakke:

pkg_add -r pakkenavn

Man kan søge efter pakker der er til rådighed på http://freebsd.org/ports. Jeg har ikke fundet en måde man kan søge på kommandolinien, som f.eks. debians apt-cache search. Man kan dog få noget der ligner lidt ved at greppe i /usr/ports/INDEX. Advarsel: grep postfix /usr/ports/INDEX giver alt for meget output, idet alle pakker der afhænger af postfix, dukker op. grep ^postfix /usr/ports/INDEX giver noget mere brugbart.

Man kan se info om installerede pakker med pkg_info, f.eks. pkg_info -a (se alle installerede pakker), pkg_info postfix-2.0.15,1 (se info om postfix), pkg_info -W /usr/local/sbin/postfix (hvilken pakke hører filen til).

14.4.1. Sikkerhedsupdateringer med freebsd-update

Det er muligt at installere alle sikkerhedsopdateringer til FreeBSD på en rimelig nem måde med programmet freebsd-update, hvis man kører en standard stable version 4.7-RELEASE, 4.8-RELEASE eller 4.9-RELEASE.

pkg_add -r freebsd-update
cp /usr/local/etc/freebsd-update.conf.sample /usr/local/etc/freebsd-update.conf
/usr/local/sbin/freebsd-update fetch
/usr/local/sbin/freebsd-update install

For mere information: man freebsd-update eller http://www.daemonology.net/freebsd-update/.

14.4.2. Opgradering af FreeBSD med cvsup

Skal man opgradere hele FreeBSD, og ikke kun binære sikkerhedsrettelser til de nævnte stable-versioner, er man nødt til at opgradere på den hårde måde.

Det kan ikke anbefales begynderen at forsøge dette, uden at have læst manualen grundigt først. Man kan nemt komme til at lave sit system så det ikke kan boote.

Ideen er at man henter source-koden til systemet såvel som ports-collection ned på sin maskine ved hjælp af cvsup programmet. Derefter kompilerer man det hele lokalt. FreeBSD er lavet så det er "nemt", man skal stort set bare skrive cvsup og make world, så klarer den resten af arbejdet selv. Men man skal helst vide hvad man gør, det lykkedes i hvert fald mig at smadre både et stable og et unstable system så de ikke kunne boote bagefter ;) Så gav jeg op, og skrev denne billige forklaring i stedet for. Instruktioner kan findes i FreeBSD Handbook: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/. Desuden bør man læse /usr/src/UPDATING filen.