Kapitel 7. Workgroups og dermed relaterede værktøjer

7.1. Hvordan gøres det i Linux

Her kommer eksempler på løsninger i Linux:

7.1.1. PhpGroupware

I starten af 2002 er phpGroupWare open source- og linux-verdenens mest lovende alternativ til de store kommercielle groupware-produkter MS Exchange, Novell Groupwise og Lotus Notes/Domino.

phpGroupWare kører på en web-server, som via PHP taler med en database, (gerne MySQL eller PostgreSQL). Klientprogrammet er en hvilken som helst browser, som kan kontakte webserveren.

phpGroupWare's første betaversion kom i november 2000 og i marts 2002 forsøger gruppen at få færdiggøre en beta version 14. Der er ikke udsigt til en final version, og projektets hastighed er pt. faldet til en betarelease hver 12 måned. Selvom der tales om beta-udgaver er mange dele af pakken brugbare.

phpGroupWare viser nogle af et open source-produkts stærke og svage sider. Der er meget talent til stede, som har gode ideer og kan skrive smart kode, men når det ubehagelige arbejde skal laves, mangler motivationen og overtalelsesmidlerne. Derfor har phpGroupWare været meget længe om, at få styr på dokumentation til programmet, og f.eks. har det centrale kalenderprogram en række avancerede faciliteter, men det har hverken mulighed for at kommunikere med en PDA (f.eks. Palm Pilot) eller med kalenderen i brugernes MS Outlook.

Principielt er phpGroupWare et API (en ramme eller fælles programmeringssprog til at bygge underprogrammer i). Dette API og at phpGroupWare er baseret på PHP gør det nemmere at lave tilpasning og nye applikationer til phpGroupWare end til de fleste andre programsamlinger. Sammen med API.'et følger nogle centrale delprogrammer, som ud over brugeradministration omfatter kalender, web-post-klient, huskeseddel og note/memo-system. Derudover findes en stor mængde andre programmet i tilknytning til phpGroupWare, som karakteriseres ved, at være ufuldstændige.

7.1.1.1. Økonomi

phpGroupWare er gratis at installere og bruge. Koden kan frit hentes på internettet.

Vi er ikke bekendt med værktøjer til at importere en organisations bestående bruger-base i programmet.

7.1.2. PHPProjekt

PHProjekt er et tysk enkeltmands-værk, som ikke har så stor funktionalitet som phpGroupWare, men hvor de eksisterende funktioner til gengæld er mere gennemførte. PHProjekt har udviklet sig meget hurtigt, og version 3.1a blev frigivet 02.02.2002.

Som phpGroupWare kører PHProjekt på en web-server, som via PHP taler med en database, (gerne MySQL eller PostgreSQL). Klientprogrammet er en hvilken som helst browser, som kan kontakte webserveren. Kalenderdelen mangler mulighed for, at synkronisere med PDA'er.

7.1.2.1. Økonomi

PhProjekt er gratis at installere og bruge. Koden kan frit hentes på internettet.

Der kan købes support (hos manden bag projektet), hvis virksomhedens egne ressourcer ikke slår til.

Vi er ikke bekendt med værktøjer til at importere en organisations bestående bruger-base i programmet.

7.1.3. TWIG

TWIG (the web internet gateway) er startet i 1998, og derfor blandt de ældste linux-baserede groupware-produkter. I marts 2002 er den aktuelle version 2.7.5.

Som phpGroupWare og PHProjekt kører TWIG på en web-server, som via PHP taler med en database, (gerne MySQL eller PostgreSQL). Klientprogrammet er en hvilken som helst browser, som kan kontakte webserveren.

7.1.3.1. Økonomi

TWIG er gratis at installere og bruge. Koden kan frit hentes på internettet.

Der kan købes support (hos manden bag projektet), hvis virksomhedens egne ressourcer ikke slår til.

Vi er ikke bekendt med værktøjer til at importere en organisations bestående bruger-base i programmet.

7.1.4. Teamware

Teamware udvikles af en finsk afdeling under Fujitsu-koncernen. Det er et kommercielt produkt.

I skrivende stund fungerer deres hjemmeside ikke særlig godt, og virksomheden er antagelige under omstrukturering.

7.1.5. SKYRiX Web Groupware

Et tysk kommercielt produkt. Det har mulighed for synkronisering af kalenderdata og to-do-data med en Palm Pilot.

7.1.5.1. Økonomi

Et kommercielt produkt. Skyrix' prisliste starter ved 5.000 euro.

7.1.6. SKYRiX Green og SuSE E-mail-server III

Linux-distributøren SuSE sælger en dedikeret e-mail-server-pakke. Version III af e-mail-serveren indeholder en specialudgave af SKYRiX. Den har stadig mulighed for synkronisering af kalenderdata med en Palm Pilot.

En begrænsning i den version, som er bundlet med E-mailserver III er, at ToDo-lister er helt personlige. De kan ikke deles, så emner kan tilføjes eller ses af andre brugere.

7.1.6.1. Økonomi

Groupware-delen følger automatisk med ved køb af SuSE's eMail server III-pakke. Pakken koster ca. kr. 8-10.000.

Licensen giver ingen begrænsing i antallet af brugere på serveren.