3.9. Metacity

Det er en kedelig window manager for den voksne i dig - Sådan beskriver Metacity sig selv i README-filen. Den er ganske rigtig noget rå i kanterne og har måske ikke så mange sjove features. Der er dog support for temaer på sammme måde som mange andre moderne window managere. Brugere kan således selv vælge det visuelle udseende han bedst kan lide.

Oprindeligt begyndte Metacity som et eksperiment. Den bygger på GTK+ 2.0, integrerer godt med Gnome2 og følger bevidst standarderne på området. Derfor har Metacity fået en trofast tilhængerskare.

Med standardtemaet uden Gnome ser Metacity således ud:

Figur 3-15. metacity

3.9.1. Installation

Hvis der ikke findes en pakke med metacity i ens distribution, så må man til at oversætte selv. Kildeteksten kan findes på:

http://ftp.gnome.org/pub/gnome/sources/metacity/2.4/

Desuden skal man bruge udviklingspakkerne til GTK+ 2.0 og en række relaterede biblioteker. Derefter oversættes Metacity med en standard ./configure; make install-sekvens.

3.9.2. Opsætning

Hele opsætningen af Metacity foregår med Gconf-2. Dette er Gnomes svar på Windows Registry. Der er derfor ikke særlig god mulighed for at sætte ting op ved at rette direkte i opsætningsfiler.

Man kan i stedet bruge værktøjerne gconftool-2 eller gconf-editor til at sætte Metacity op med. gconftool-2 er et komandolinjeværktøj mens gconf-editor er et grafisk værktøj (se skærmbilledet).

Med gconftool-2 kan man for eksempel skifte tema med følgende komando:

$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/general/theme Crux

Vil man ændre på hvordan matacity skifter fokus mellem vinduerne kan dette gøres med en af komandoerne:

$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/general/focus_mode mouse
$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/general/focus_mode sloppy
$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/general/focus_mode click

3.9.2.1. Genvejstaster

Genvejstasterne i Metacity er som standard sat ret normalt op. Med Alt-Tab og Alt-Shift-Tab skifter man mellem vinduer den ene og anden vej rundt, med Ctrl-Alt-Højrepil og Ctrl-Alt-Venstrepil skifter man arbejdsområde og med Alt-space kalder man vinduesmenuen op.

Genvejstasterne sættes også op med Gconf:

$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/global_keybindings/switch_to_workspace_1 '<Alt>F1'

Ud over de almindelige window manager-opgaver har man mulighed for at lave genvejstaster til 12 komandoer. Følgende vil få Ctrl-X til at åbne en ny xterm:

$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_1 '<Ctrl>x'
$ gconftool-2 --type=string --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_1 'xterm'

Der er ikke rigtigt nogen oversigt over de mulige funktioner man kan binde til genvejstaster. Den bedste mulighed er enten at bruge gconf-editor eller kikke direkte i /etc/gconf/schemas/metacity.schemas

3.9.2.2. Menuer

Når man trykker med musen på baggrunden er man ofte vandt til at der dukker en menu op, men det gør der ikke i Metacity. Der er nemlig ingen menuer man kan starte programmer fra.

Mange vil ikke savne menuerne, da de alligevel primært bruger en menu i et panel (for eksempel Gnome-menuen) for andre vil dette nok være en mangel. Man bliver så nød til at finde et eksternt program til at give menuer. 9menu (se Afsnit 3.1) virker men er ikke helt pæn sammen med Metacity.

3.9.2.3. Medfølgende programmer

Samme med Metacity følger nogle hjælpeprogrammer.

  • metacity-message: giver mulighed for at genstarte metacity, genindlæse temaer og slå genvejstaster fra og til.

  • metacity-theme-preview: viser hvordan alle elementerne i et givet tema ser ud (se billedet).

  • metacity-window-demo: generelt program der tester alle de muligheder en window manager skal kunne tage sig af.

3.9.2.4. Andre detaljer

Metacity anvender UTF-8 internt, det skuller derfor være uproblematisk at få titler på vinduer til at vise alle mulige tegn. Jeg har dog ikke selv set om dette virker.

3.9.3. Metacity - for eller imod?

Det er absolut et minus, at Metacity er svær at sætte op. Det er ikke muligt at sætte det op med en normal editor og GUI-mulighederne for opsætning er ikke gode nok

Hvis man skal have en ressourcelet window manager der skal virke sammen men Gnome2, hvor man alligevel skal bruge Gtk+ 2.0 og Gconf2, er metacity et ganske godt bud. Metacity giver de muligheder en window manager bør give, og ikke meget andet.