3.11. QVWM

qvwm er en window manager, der er modelleret efter Windows 95/98. Hvorfor hedder den så qvwm ? Ja, med forfatternes egne ord:

Så qvwm er altså japansk, og hvis du synes forklaringen på navnet lyder lidt vel langt ude, så må man vel sige at det ikke overrasker når først man har fået ideen at ville lave Windows 95 på Linux.

Sådan ser qvwm ud:

Figur 3-17. qvwm

3.11.1. Installation

Qvwm findes på http://www.qvwm.org/. Den aktuelle version er 1.1.12, som blev frigivet i februar 2002. Jeg kender ikke til at qvwm er med i nogen standard distributioner, men den er let at installere med den sædvanlige sekvens: ./configure ; make; su -c make install

Det eneste der kræves specielt, er imlib biblioteket, men det anvendes af mange andre Linux-programmer og følger normalt med din distribution.

3.11.1.1. Opsætningsfiler

Alle filer der styrer Qvwm ligger under kataloget /usr/local/share/qvwm. Her ligger både standardopsætningsfilen system.qvwmrc, og animerede ikoner, temafiler, lydfiler m.m.

Hver enkelt bruger har derudover sin personlige opsætning i filen ~/.qvwmrc.

~/.qvwmrc-filen styrer alt i Qvwm. Hvis man vil ændre noget i dens opførsel, er det denne fil man skal rette i. Man skal genstarte Qvwm for at indlæse den nye ~/.qvwmrc-fil, men det gøres nemt ved at højre-klikke på skrivebordet, vælge "Exit qvwm" og så vælge "Restart qvwm".

3.11.1.2. Startmenu

Figur 3-18. qvwmmenu

Startmenuen findes i nederste venstre hjørne. Denne menu defineres i .qvwmrc filen i et format, der minder meget om den måde man i gamle dage definerede menuer i Windows-programmer. Nu til dags sker den slags vist i et GUI...

3.11.1.3. Genvejstaster

Genvejstaster defineres også i .qvwmrc-filen - i afsnittet [ShortCutKeys] . En genvejstast kan bindes til en bestemt qvwm funktion - f.eks. er ALT+F4 bundet til at lukke det aktive vindue ved at aktivere QVWM_CLOSE funktionen:

F4              Alt             QVWM_CLOSE

Alle funktionerne er listet i man-siden i afsnittet om "INTERNAL COMMAND"

3.11.1.4. Vindueshåndtering

  • Flytte et vindue: Træk i titelbaren med venstre museknap. Eller aktiver vindues-menuen med ALT+<space>, og vælg "Move" - så flytter du rundt med piletasterne.

  • Ændre størrelse på et vindue: Træk i hjørnet.

  • Maksimere/minimere et vindue: Brug maksimer/minimer knapperne øverst til højre i vinduet.

3.11.1.5. Fokus

Default har qvwm click-to-focus, og man skal klikke i titelbaren på vinduet. Dette kan ændres til focus-follows-mouse ved at rette .qvwmrc filen og ændre "ClickToFocus" til "False". Hvis man samtidig holder "NoDesktopFocus" sat til "True" beholder det aktive vindue fokus, selv hvis musen flyttes ud på baggrunden i desktoppen - det kaldes nogle steder "sloppy focus".

3.11.1.6. Workspaces/virtuelle skriveborde

qvwm har en indbygget "pager", d.v.s. virtuelle skriveborde, med 3x3 virtuelle skriveborde. Antal og facon kan stilles i .qvwmrc filen. Skift mellem de forskellige desktops sker ved at klikke i pageren på den desktop, man vil skifte til. Default er der dog aktiveret en facilitet, så hvis musen glider hen i kanten af skærmen, skiftes der automatisk til den virtuelle desktop som ligger ved siden af den aktive. Dette kan være lidt forvirrende, men kan selvfølgelig slåes fra ved at sætte PagingBeltSize til 0.

Figur 3-19. QVWM pager

qvwm har også en pudsig feature: Man kan placere vinduer midt mellem to virtuelle desktops.

3.11.1.7. Baggrundsbilleder og temaer

qvwm understøtter temaer - men de er faktisk blot en måde at samle indstillinger som handler om udseendet af desktoppen i .qvwmrc filen. Skift af tema sker derfor ved at ændre en "include" linje i .qvwmrc filen.

Temaerne styrer alt der handler om udseende - baggrundsbillede, farver, skrifttyper o.s.v.

Der følger tre tema-definitioner med i qvwm pakken - default, space og clouds. Default temaet er det, der er vist på billederne.

3.11.1.8. Dokumentation

qvwm har en meget omfattende man-side, som beskriver alt hvad man kan gøre med opsætning af .qvwmrc filen. Der følger også nogle tekstfiler med en FAQ og nogle løse noter med qvwm - både på engelsk, fransk og japansk! Desuden kan man jo læse om qvwm på deres hjemmeside, www.qvwm.org

3.11.2. Hvad er det fede ved qvwm?

Jeg må indrømme at qvwm er bedre, end jeg umiddelbart havde troet. Den er lille - bruger kun godt 5 MB RAM - og hurtig, men alligevel er der gode muligheder for at sætte den op til at opføre sig sådan som gerne vil have den til. Grafisk og funktionelt er efterligningen af Windows 95/98 så nogenlunde på plads, så den er måske værd at overveje, hvis man skal have lokket en fra Windows-verdenen over til Linux uden at de behøver blive skræmt af en helt fremmed window manager.