11.2. DOS-emulatoren dosemu

Mangler du specifikke DOS-programmer under Linux, kan du få en DOS-emulator (dos (konsol-orienteret) og xdos (X-baseret)), således at du under Linux kan køre DOS-programmer. Programmet kan sågar køre grafikprogrammer (f.eks. Windows 3.1) - dog ikke nyere Win32 programmer. Du kan f.eks. anvende DOS-emulatoren til at køre Gyldendals Røde Ordbøger.

DOS-emulatoren består egentlig af to dele. Den ene del gør det muligt at køre DOS-programmer under Linux, mens den anden del er selve styresystemet DOS. Der følger en DOS ved navn FreeDOS med, men du kan i princippet bruge din egen, f.eks. hvis du en gang har købt DOS og stadig har installationsdisketterne liggende. I det følgende vil vi dog kun benytte FreeDOS. Begge dele er indeholdt i dosemu-pakken.

Lad det være sagt med det samme: Den version af DOS-emulatoren, som følger med Red Hat virker ikke. Grunden er den simple, at Red Hat har valgt at benytte den nyeste version. Men denne version er for udviklere, dvs. den er fuld af fejl og mangler. Derfor skal du først nedgradere dit system til den stabile version. Nedenfor ser du, hvordan du gør det:

[root@linus root]# rpm -e dosemu-freedos-0.99.10-4
[root@linus root]# rpm -e xdosemu-0.99.10-4
[root@linus root]# rpm -e dosemu-0.99.10-4
[root@linus root]# rpm -i dosemu-0.98.8-1.i386.rpm

Filen dosemu-0.99.8-1.i386.rpm kan du hente fra http://www.dosemu.org/. For at få DOS-emulatoren til at virke skal du have DOS installeret. Nedgraderer du som anvist ovenfor, kan du let få en gratis DOS (FreeDOS). Du skal blot omdøbe filen hdimage.first.rpmsave i kataloget /var/lib/dosemu til hdimage.first.

[root@linus root]# cd /var/lib/dosemu 
[root@linus dosemu]# mv hdimage.first.rpmsave hdimage.first

Eftersom du under DOS kan rode direkte med hardware (som du ikke kan som almindelig bruger under Linux), kan kun root køre DOS-emulatoren. Hvis du ønsker at ændre dette, skal du rette i filen /etc/dosemu.users. Den RPM-fil, som du har installeret som anvist ovenfor, tillader at alle bruger den, så du skal ikke rette noget.

Under en standard-installation af dosemu-pakken oprettes et billede af en harddisk. Billedet emulerer C:-drevet. Dette billede finder du (under Red Hat 6.0) som /var/lib/dosemu/hdimage.first. Det er let at hente og gemme filer på dette billede fra Linux. Du skal blot føje linjen

drive g:  file="/var/lib/dosemu/hdimage" offset=8832
til /etc/mtools.conf, og nu kan du bruge mcopy, mdir osv.

Vil du vide mere om DOS-emulatoren, er http://www.dosemu.org et godt sted at begynde. FreeDOS finder du på http://www.freedos.org

Figur 11-2. WordPerfect 5.1 i DOS-emulatoren