Linux – Friheden til at vælge programmer: Version 2.7.20040716 – 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 4. Digitale billeder | næste |
Exif står for "Exchangeable Image File Format" og er en standard til at gemme metadata i billeder. Den bliver især brugt med JPG billeder, og alle nyere digitalkameraer indsætter Exif data i de billeder de tager, med f.eks. oplysninger om linsen, dato, blitz, blænde, lukketid etc. Det er vældigt nyttigt hvis du f.eks. skal sortere billeder eller på anden måde manipulere dem og har brug for at vide noget om det billedet indeholder. Mange af de programmer vi har præsenteret til billedvisning eller browsning kan også vise og, i nogle tilfælde, ændre i Exif dataene.
I det følgende præsenteres et par programmer der er gode værktøjer, hvis du vil arbejde med exif data. Der findes flere programmer til Linux, men disse er de mest udbredte. Hvis du vil vide mere om Exif kan du besøge www.exif.org.
Jhead er et kommandolinjeprogram der kan bruges til at se, ændre og kopiere exif informationer. Det er særligt nyttigt til at få en simpel oversigt over de mest interessante Exif informationer, herunder "Focal length (35mm equivalent)" som man ellers normalt skal beregne selv og til automatisk at rotere billeder baseret på orienteringsflaget sat af f.eks. nyere Canon kameraer. At bruge Jhead kan f.eks. se sådan her ud:
[tyge@hven ~]$ jhead IMG_0001.JPG File name : IMG_0001.JPG File size : 1039358 bytes File date : 2003:08:27 19:48:58 Camera make : Canon Camera model : Canon DIGITAL IXUS 400 Date/Time : 2003:08:27 19:49:00 Resolution : 2272 x 1704 Flash used : Yes Focal length : 9.1mm (35mm equivalent: 46mm) CCD width : 7.11mm Exposure time: 0.017 s (1/60) Aperture : f/3.2 Metering Mode: matrix Jpeg process : Baseline
I ovenstående kan det f.eks. ses hvornår billedet blev taget, og hvilken længde objektivet var sat til.
En anden meget interessant mulighed med Jhead er -autorot optionen, der anvendes f.eks. således:
[tyge@hven ~]$ jhead -autorot * Cmd:jpegtran -rotate 90 IMG_0003.JPG > "IMG_0003.JPt" Modified: IMG_0003.JPG Cmd:jpegtran -rotate 90 IMG_0004.JPG > "IMG_0004.JPt" Modified: IMG_0004.JPG Cmd:jpegtran -rotate 90 IMG_0005.JPG > "IMG_0005.JPt" Modified: IMG_0005.JPG Cmd:jpegtran -rotate 90 IMG_0009.JPG > "IMG_0009.JPt"
Autorotation kræver at programmet jpegtran findes på systemet. Dette program er typisk med i en pakke kaldet "libjpeg-progs" eller lignende, ellers kan det nemt findes på nettet. Husk hvis du roterer alle dine billeder og derefter sender dem til fremkaldelse, at det kan give problemer fordi fotobutikken måske forsøger at trykke dem på den forkerte led. Så det kan være at du bliver nødt til at rotere billederne tilbage inden fremkaldelse.
Andre nyttige funktioner Jhead understøtter er f.eks. -ft som sætter tidsstemplet for billedfilen i filsystemet til det tidspunkt der er gemt i Exif informationen. Jhead har i det hele taget et væld af nyttige funktioner, og det kan godt betale sig at læse jhead(1) manual siden.
Jhead følger med de fleste distributioner, ellers er hjemmesiden www.sentex.net/~mwandel/jhead/. -autorot funktionen er en relativ ny funktion i Jhead, og ikke del af f.eks. den pakke der følger med Mandrake 9.1. Så hvis du skal bruge den funktion, må du nok ud på nettet og hente en nyere udgave (i Mandrakes tilfælde findes en nyere udgave i cooker grenen).
Programmet Exif kan ligesom Jhead anvendes til at se exif informationerne i billeder der har exif information. I forhold til Jhead er Exifs information mere stringent, og måske bedre egnet til scripts, mv. Du kan læse mere om exif i exif(1)
gExif er en grafisk frontend til Exif (faktisk libexif) som arbejder på et billede af gangen. Det er meget nemt at redigere Exif information (f.eks. tilføje dato til et billede du har scannet ind, mv). gExif kan også bruges til at finde ud af hvad de enkelte datafelter betyder, og kan vise GPS information. Du kan se et skærmskud af gExif på Figur 4-27.
gExif kan også anvendes til at indsætte en ny thumbnail i billedet, hvilket kan være praktisk hvis du f.eks. har roteret billedet eller lignende.
Programmerne Exif og gExif er en del af libexif projektet. De fleste distributioner har disse som pakker, ellers er hjemmesiden på sourceforge.net/projects/libexif/ .