7.2. k3b - nem brænding af cd-rom'er

Et af de nemmeste og bedste programmer til at brænde cd-rom'er er k3b, som er et KDE-program. Man har en nem og logisk brugergrænseflade

7.2.1. Opsætning af k3b

k3b kræver at du har flere dele af KDE installeret; kdebase og kdelibs er nødvendige. Start med at installere dem. Med Mandrake er urpmi k3b tilstrækkelig til at klare de afhængigheder.

Man skal først som "root" køre k3bsetup

[tyge@linus ~]# su
[root@linus /home/tyge]# k3bsetup

Den første skærm er kun en velkomst.

Figur 7-1. k3bsetup

Den næste side bør vise at du allerede har installeret cdrdao, cdrecord og mkisofs. Er dette ikke tilfældet så gør det :)

Figur 7-2. k3bsetup

På den næste side bør din cd-rom-brænder være fundet direkte - se hvad der vises under punktet "skriver". Det kræver, at dit system har en SCSI-emulering (for kerne 2.4) - se Afsnit 7.1.1.

Figur 7-3. k3bsetup

Den næste side skal du blot acceptere.

Figur 7-4. k3bsetup

Nu skal du tilføje hvilke brugere som kan få lov til at brænde cd-rom'er.

Figur 7-5. k3bsetup

Så er vi færdige.

Figur 7-6. k3bsetup

7.2.2. Brug af k3b

Når man starter k3b op, så kan man se ens eget filtræ til venstre med kataloger. Nederst vil programmet vise status for skrive-projektet. For at lave backup til cd-rom af en stribe kataloger, så vælg "File"->"New Project"->"New Data Project".

Figur 7-7. k3b

Nu kan kataloger og filer hives fra toppen til midten af skærmen hvor katalog-strukturen for den endelige cd-rom er vist. Bemærk den grønne bar som viser hvor meget af cd-rom'en som er anvendt. Tryk endeligt på det lille cd-rom-ikon for at komme til brænder-menuen.

Figur 7-8. k3b

Trykker du "write" i øverste højre hjørne, og indsætter en brændbar skive, så står du snart med en backup-cd-rom.

Figur 7-9. k3b