9.3. Palmpilot og Linux

Har du en Palmpilot, så fik du sikkert kun programmer med til Windows. Heldigvis er der en hel del programmer til Linux, så du kan styre din Palm uden Windows.

Figur 9-7. J-Pilot

Figur 9-8. pose

Se i øvrigt http://www.gnulinux.com/articles/pilot.shtml for en artikel om Palm og Linux.

9.3.1. Plucker

Plucker er et program der gør det muligt at se websider og alle andre dokumenter der kan konverteres til HTML eller tekst (f.eks. PDF). Det har mange avancerede funktioner bl.a. mulighed for at vise indlejrede billeder, understøttelse af eksterne kort, understøttelse af mailto-henvisninger på hjemmesider og et imponerende pakningsforhold for dokumenterne (der bruges ZLib). Vigtigere er det dog at Plucker bruger et åbent og dokumenteret format det gør der nemlig muligt at portere det til andre enheder, f.eks. er det allerede understøttet i QTReader for Zaurus-håndholdte (de bruger Linux som styresystem) og Plucker omfatter også værktøjer der kan bruges til at konveretre et Plucker-dokument til den "oprindelige" HTML-tekst (og billeder).

Værktøjerne til at skabe Plucker-dokumenter er skrevet i Python (værktøjer skrevet i Java, C++ og Perl er under udvikling) så de kan køre på mange forskellige systemer. Standardgrænsefalden er en kommandolinje hvilket under Linux gør integration i scripts til en leg, men for at gøre det let at bruge for alle findes der også et grafisk værktøj, der gør det til et spørgsmål om et par museklik at lave et Plucker-dokument. Læs mere på http://desktop.plkr.org.

Har du ikke adgang til en computer, men kan modtage post direkte på din Palm? Ingen grund til bekymring. Plucker Email Reflector-tjenesten (forkortes "pler") gør det muligt at lave et Plucker-dokument hvis du kan sende og modtage e-post. Du sender instruktioner om et Plucker-dokument to pler@plkr.org og den vil svare dig med et færdigt Plucker-dokument som vedhæftning. For eksempel kan du få en Plucker-udgave af Wired ved at putte de følgende instruktioner i en besked til pler@plkr.org:

<template>
 doc_file      = Wired
 home_url      = http://www.wired.com/news_drop/palmpilot
 bpp        = 1
 home_maxdepth   = 3
 home_stayonhost  = No
 maxheight     = 250
 maxwidth      = 150
 category      = News
 compression    = zlib
 launchable_bit   = true
 no_url_info    = false
</template>

Flere oplysninger om brug af pler kan fås ved at sende et tomt brev til pler@plkr.org med ordet 'help'i emnet. Systemet vil svare på sden anmodning om hjælp med en komplet beskrivelse af brugen af pler, inklusive en zip-fil med tre skabeloner som du kan rette om sende til pler-systemet.

Et problem har været at finde PDA-kompatibelt materiale (og AvantGos licensaftale med indholdsproducenter gør det ikke nemmere), men for at gøre en ende på det findes der nu en lang liste over åbne URL'er på http://openurls.plkr.org. Det er et Wiki-baseret system, så alle kan rette og tilføje nye adresser. I øjeblikket er der over 600 adresse i systemet.

Plucker er fri software og flere oplysninger om projektet kan findes på http://www.plkr.org.