Kapitel 17. OpenBSD

Jeg har altid haft en svaghed for operativ systemer der ikke gør alting for mig.Min første Linux var en Slackware 2.0, hvor næsten alt skulle sættes op i med håndkraft. Det var hårdt arbejde og i starten anede jeg dybest set ikke hvad jeg lavede. Internet var noget skolen havde så om aftenen var det bare at prøve sig frem, og så prøve at rette op på det igen, hvis det var forkert. Jeg lærte afsindig meget om hvordan Unix og Linux fungerer, og havde det ikke været for disse forsøg på at få Slackware til at opføre sig ordentligt ville jeg næppe have den viden jeg har i dag.

Mange Linuxdistributioner er i dag så automatiserede at man ikke behøver at vide ret meget om dem for at få dem til at fungere, og med mellemrum savner jeg at begrave mig i en eller anden detalje som bare skal fungere for at resten også fungerer.

Jeg har længe gerne villet afprøve OpenBSD, fordi den har ry for at være en meget sikker Unix. Og det viste sig at den er så tilpas manuel i opsætningen at jeg rigtig godt kan lide den.

Figur 17-1. OpenBSD Logo

OpenBSD distribueres fra http://www.openbsd.org/. OpenBSD kan bringes til at køre på mange forskellig platforme, bland andre i386, Alpha, HPPA (PA-RISC), Sparc, Sparc64 og Vax. ISO-images af cd'er kan ikke hentes på nettet, men cd'er kan købes rundt om på nettet. Installationen kan foretages direkte over Nettet eller fra lokalnettet.

17.1. Målgruppe

OpenBSD er for dem der vil vide hvad der foregår på maskinen. Her kører ingen dæmoner der ikke eksplicit er blevet startet af administratoren.