8.2. Installation

Red Hat og Fedora kan installeres fra 3 installations-CD'er eller via netværk. CD-installationen igangsættes ved at boote fra den første af de 3 cd'er. ISO images kan downloades fra nettet. Man kan endnu nå at købe Red Hat i en færdig pakke med en fin manual, men det kan næsten ikke betale sig nu hvor Fedora er kommet, og Red Hat 9 er forældet. Netværksinstallationen startes ved at lave en boot diskette eller en boot cdrom - disse kan downloades fra et af de mange Red Hat mirrors. Fedora er ikke ude på helt så mange mirrors endnu, men de findes - se under mirrors på deres hjemmeside.

Installerer man Red Hat fra CD får man en flot grafisk brugergrænseflade, som de fleste kan klikke sig vej igennem. Installerer man via netværk, må man nøjes med den "gamle" text mode udgave, som f.eks. ser ud som nedenfor. Her navigerer man med "tabulator" tasten, og vælger ting til og fra ved at trykke på space tasten.

Figur 8-3. Red Hat opsætningsprogram

Med Fedora er installationsproceduren er den samme som ved Red Hat, blot lidt mere finpudset, bl.a. kan den finde ud af at lave grafisk netværksinstallation, hvilket Red Hat ikke kan.

Red Hats (nu Fedoras) installationsprogram er i de senere år blevet meget godt til at hjælpe folk med at bibeholde en eksisterende Windows installation og dual-boote. Man kan blot vælge at den ikke må slette eksisterende non-linux partitioner, og så lade den partitionere automatisk.

Red Hat giver problemer med installation på visse laptops, hvor den skal have sjove kerne-options, dette er ikke særlig begyndervenligt. Det kan også let forekomme at det er nødvendigt at skrive "lba32" i stedet for "linear" i lilo.conf. Red Hat installationsprogrammet advarer om dette, men gør det ikke automatisk. Dette er heller ikke en rar situation for en begynder, da Linux så ikke kan boote før man har været inde og rette op på fejlen, ved f.eks. at starte fra en diskette eller en cdrom. Jeg har ikke erfaring nok med Fedora til at vide om dette er blevet bedre.

Når Red Hat's installation virker - og det gør den som regel - er den nem for begyndere.

For eksperter kan Red Hat/Fedora auto-installere via programmet "kickstart", som kan svare på alle spørgsmålene under installationen for een, hvis man har specificeret svarene i en ks.cfg fil. Der er også mulighed for at lave ekstra ting efter installation ved hjælp af scripts. Det virker ikke 100%, men det virker nok til at man kan spare en masse arbejde.