Forord

Når man skal skrive bøger så kan man vælge mange forskellige måder. I denne bog vil vi gennemgå nogle af dem. Hvis man er typen der vil arbejde med teksten præcist som den kommer til at se ud på tryk, så skal man have fat i Abiword, KWord eller OpenOffice.org, der ikke bliver beskrevet i denne bog. Vi vil beskrive systemene DocBook/XML, HTML og LaTeX, samt nogle værktøjer der lettere at bruge dem. Disse tre systemer har til fælles at de bruger almindelige tekstfiler som grundlæggende format. DocBook/XML er designet til at producere brugsanvisninger i mange forskellige slutformater (HTML, `info`, `man`, PDF og Postscript). HTML er formatet på WWW. Det er modsat de to andre formater vi omtaler her ikke beregnet til at blive konverteret til andre filformater. LaTeX er designet til at lave trykte bøger (via DVI-, PDF- og Postscript-formaterne), men kan også oversættes til bl.a. HTML og RTF. En anden ting der kendetegner LaTeX er at det nok er det bedste system der findes til at skrive formler med[1].

DocBook/XML har ca. 250 forskellige elementtyper og er primært beregnet på at skrive om EDB-relaterede emner. I DocBook/XML definerer man ikke hvordan teksten skal se ud, men kun hvad teksten er for en type. Med DocBook/XML kan man oversætte til HTML, Postscript, PDF og RTF. Man skriver (som med LaTeX og HTML) dokumentet i klar tekst med mærker der viser hvor elementer af forskellig type starter og slutter. Derefter oversætter man dokumentet til det format man ønsker. Når så DocBook-dokumentet oversættes til for eksempel HTML, bliver teksten formateret på en bestemt måde. En elementtype er for eksempel "para", der bruges til at markere et afsnit tekst. Skal man angive en forfatters navn placerer man det i et "author"-element. Ved at al tekst står et bestemt sted i et hierarki af elementer, kan man senere vælge, ikke bare hvordan teksten skal se ud, men også hvilke dele skal med.

Fordelen med DocBook/XML er at det er ret nemt at skrive i, idet de elementer man anvender i praksis er begrænset til måske 20, den anden store fordel er, at man ret nemt kan oversætte både til HTML og tilsvarende udskrift-formater såsom PDF og Postscript. Den tredje store fordel er at krydsreferencer og stikordsregister også er ret nemme at administrere. Til store bøger (uden formler) er DocBook/XML et særdeles interessant system.

1. Linux-bøgerne

Bogen er en del af en serie, som kan findes på http://www.linuxbog.dk/

Slutbemærkning:

[1]

Blandt fysikere og matematikere er det sågar udbredt at bruge LaTeX' notation, når man skriver formler i e-post.