4.2. Opbygning af et LaTeX-dokument

Som sagt skriver man sit dokument i en editor efter eget valg, og oversætter det herefter. Før vi går i detaljer med indholdet af den fil man kan oversætte, skal vi lige se på den overordnede opbygning af filen.

Den grundlæggende struktur i et LaTeX-dokument fremgår af følgende

Præambel
\begin{document}
Indhold
\end{document}
Hvad indhold dækker over er ikke så svært at regne ud, derimod siger ordet præambel måske ikke umiddelbart så meget.

Præamblen er det sted man fortæller LaTeX hvilken type tekst det er man skriver (om det er en artikel, en rapport eller måske en hel bog), og andre ting om teksten som helhed (f.eks. hvilken skriftstørrelse man ønsker). Det er også her man fortæller hvilke ekstra pakker man ønsker at gøre brug af (der findes pakker til de mærkeligste ting). Hvis man er avanceret er det også her man definerer sin egne kommandoer.

I langt de fleste tilfælde vil man skrive det samme i sin præambel som sidst, og derfor anvender har de fleste LaTeX-brugere en standardpræambel, som de har opbygget over tid, oftest på grundlag af en de har fået af en anden. Den mulighed skal du naturligvis også have, så derfor er der til denne tekst udarbejdet et par (faktisk 4) præambler til diverse formål. Præamblerne kan hentes gratis på www.linuxbog.dk/dokumentation/eksempler/latex_eks/, til gengæld vil vi i denne tekst ikke gøre ret meget ud af indholdet af præamblen (men måske kommer der et afsnit til senere). Disse præambler er tilpasset denne tekst, eftersom vi ikke kommer til at beskæftige os med produktion af stikordsregister giver præamblerne heller ikke adgang til de nødvendige kommandoer til dette. Bemærk at LaTeX ikke er særlig glad for danske bogstaver i filnavne og derfor er præambel stavet på engelsk i filnavnene.

Der er forskellige måder at bruge sin standardpræambel på. En løsning er at kopiere den ind i hver eneste LaTeX-fil man skriver (det kan man få nogle editorer bl.a. emacs til at gøre automatisk. En anden løsning (som vi vil gøre brug af) er at bede LaTeX inkludere den, det kan man gøre med kommandoen \input{preamble} (det var din anden LaTeX-kommando).

Nu kan vi faktisk lave et minimalt LaTeX-dokument:

\input{preamble}
\begin{document}
Hej SSLUG!
\end{document}
Hvis du prøver at køre det her gennem LaTeX er resultatet en side med teksten "Hej SSLUG!", ikke så ophidsende men nu er vi da i gang.