1.2. Validering af hjemmesider

Det er altid irriterende hvis en hjemmeside vises dårligt eller slet ikke kan vises. Et godt trick er at bruge http://validator.w3.org/ til at tjekke syntaksen af sine HTML-dokumenter.

For dem der vil til at lære at lave hjemmesider, er en syntaksvalidator et fortrinligt værktøj, især fordi den udpeger enhver fejl og henviser til dokumentation hvor man kan læse mere om hvordan fejlen kan undgåes. Denne dokumentation er selve standarden i dens nyeste version. Der findes næppe bedre muligheder for selvstudium end at bruge netop denne validator og ovenikøbet får man hjemmesider af højest mulig kvalitet. På denne måde kan man lave hjemmesider der følger de samme standarder som browserne laves efter.

Et smart trick er at have en henvisning på hjemmesiden der peger direkte på validator.w3.org syntakstjek af siden:

<p>
 <a href="http://validator.w3.org/check/referer"><img
    src="http://www.w3.org/Icons/valid-html401"
    alt="Valid HTML 4.01!" height="31" width="88"></a>
</p>
Fidusen med ovenstående stump HTML er at validator.w3.org selv finder ud af hvilken side du kom fra. Der er altså ikke brug for at rette det til for hver enkel webside.

Når hjemmesiden er blevet fejlfri, får man et tilbud om en skræddersyet henvisning til at lægge ind på hjemmesiden. Det tilbud bør man tage imod.

Alternativt kan man installere WDG HTML validator fra http://www.htmlhelp.com/tools/validator/packages/ - dette kræver dog typisk opdatering af flere Perl-pakker.