Linux - Friheden til at programmere i Java: Version 0.7.20040516 - 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 2. Udviklingsmiljø | næste |
Denne sektion giver et hurtigt overblik over populære integrerede udviklingsmiljøer.
Den mest skrabede løsning, man kan vælge at redigere kildeteksterne i, er et ikke-Java-orienteret program som for eksempel Notesblok under Windows eller kedit eller emacs under Linux.
Til oversættelse og kørsel kan man installere et Java-udviklingskit udgivet af Sun, f.eks. JDK1.3 (Java Development Kit version 1.3). Det kan hentes gratis på http://www.javasoft.com til et væld af styresystemer.
JDK'en bruges fra kommandolinjen (f.eks. i et DOS-vindue). De vigtigste kommandoer er javac
, der oversætter en kildetekstfil til bytekode, og java
, der udfører en bytekode-fil.
Der findes en række mere avancerede programmeringsværktøjer, hvor JBuilder fra Borland er en af de mest populære. JBuilder er skrevet i Java og kører på både Macintosh, Windows, Linux og Sun Solaris. Det anbefales at have 128 MB RAM.
En basisversion af JBuilder kan hentes gratis fra http://www.borland.com/jbuilder/. Ønsker man adgang til de mere avancerede funktioner skal programmet købes.
JBuilder er opbygget med en menulinje øverst, der indeholder tilgang til filhåndtering, projektstyring og alle nødvendige værktøjer, hvoraf de vigtigste er "Run" og "Debug". "Run" oversætter først kildeteksten og starter derefter fortolkeren. Uddata kan ses i den nederste ramme. "Debug" (der findes under "Run") bruges til fejlfinding af programmer og giver mulighed for at udføre programkoden trinvist.
Når man udvikler i JBuilder, er det baseret på projekter. Projekterne indeholder en liste over kildetekst-filerne samt, hvis det ønskes, projektinformation (lagret som HTML-dokument).
Projektet (her oop.jpr) kan ses i den venstre ramme. Den højre ramme indeholder kildeteksten på et faneblad. På de andre faneblade er bl.a. designværktøj til grafiske brugergrænseflader, dokumentationsvisning og versionskontrol.
Oracle udgiver JDeveloper, som er en udgave af JBuilder, hvor Oracle har integreret sit eget database-produkt. JDeveloper er lidt mere indviklet at bruge, idet projekter er samlet i arbejdsområder, en facilitet, man sjældent har brug for som almindelig udvikler.
JDeveloper kræver 128 MB RAM og kører under Windows og Linux. Det kan købes af Oracle, men bruger man i forvejen Oracles produkter, er der sandsynlighed for, at man har fået leveret JDeveloper med i pakken.
Sun udgiver sit eget udviklingsmiljø, også skrevet i Java, til Windows, Linux og Sun Solaris. Gratisversionen, der kan hentes på http://www.sun.com/forte/, har flere funktioner til at udvikle grafiske brugergrænseflader end JBuilders basisversion.
Hvilken en, der er bedst, afhænger nok af, hvem man spørger, men Forte virker efter forfatterens mening mindre gennemført end JBuilder. JBuilder fylder mere på disken, men har betydeligt mere hjælp, både til begynderen og den erfarne.
Ligesom Sun har IBM sit eget udviklingsmiljø til bl.a. Java, og en gammel udgave af miljøet kan hentes gratis på IBMs hjemmeside til bl.a. Linux (skærmbilledet viser VisualAge for Java under Linux). Gratisversionen kræver kun 32 MB RAM. De nyere udgaver er mere krævende (128 MB RAM).
Der findes mange andre udviklingsmiljøer til Java, bl.a. Visual Café, Simplicity, CodeGuide, AnyJ og Microsofts Visual J++. De fleste findes i en prøveudgave, der kan hentes gratis fra internettet, og som har alle nødvendige faciliteter til at lave mindre programmer.