I dette kapitel ser vi på programmer til at håndtere video.
Det skal også nævnes at mange af de programmer som omtales i dette kapitel fås færdigoversat til Red Hat 7.3 på http://valhalla.freshrpms.net.
Der er ved at komme flere muligheder for at se film på Linux-maskiner.
Hvis du installerer xanim, så har KDE en glimrende film-afspiller, som mindst kan tage mov-film. Du finder den via KDE menuen K->Multimedia->aKtion. Med musen kan du vælge skærm-størrelse. Har du ikke en stærk maskine, så vælger du nok en lille skærm-størrelse ;-)
Vi kan også nævne at du til at spille RealVideo-film fra nettet kan have glæde af at finde den gratis "RealPlayer 8 Basic" fra http://www.real.com (klik på Real Player -> RealPlayer 8 Basic).
Et andet interessant program er vsound, der findes på http://www.zip.com.au/~erikd/vsound/. Med det kan du gemme RealAudio til disk.
Programmet installeres på få sekunder med ./configure && make && su -c 'make install && echo O.k.'. Det kan ske at det derefter er nødvendigt at udføre kommandoen chmod +s /usr/local/bin/vsound.
Nu kan du bruge vsound -f lyd.wav -d realplay MIN_REAL_VIDEO.rm til at oversætte RealVideo-filen MIN_REAL_VIDEO.rm til en lydfil med navnet lyd.wav. Vsound bruger realplay som afspiller (den skal være installeret - se Afsnit 6.1.2).
MPlayer er en alsidig medieafspiller, der stort set kan afspille alle codecs – f.eks. DivX, Quicktime film, WMV, WMA, etc. MPlayer følger med de fleste moderne distributioner, men kun i skrabede versioner hvor det for eksempel ikke kan lade sig gøre at afspille WMV og Quicktime. (Grunden til at de fleste distributioner ikke kan dette som standard er at distributørene ikke tør inkludere de nødvendige codecs af frygt for patentproblemer). Det kan der rodes bod på, ved at hente kildeteksten samt de nødvendige codecs fra http://www.mplayerhq.hu. Det kan dog være en lidt af en langhåret affære, da MPlayer kan være svær at oversætte fra kildetekst. Afhængig af distribution, findes der forskellige måder at hente pakker med køreklare, oversatte udgaver af den fulde version fra diverse hjemmesider. For at hente en oversat udgave af MPlayer, som kan afspille WMV, Quicktime, etc., kan man som Mandrake-bruger bruge Easy URPMI ( http://plf.zarb.org/~nanardon/) og som Red Hat eller Fedora-bruger anvende http://apt.freshrpms.net/.
MPlayer kan også afspille streamet radio fra for eksempel P3, som benytter sig af *.asx formatet. Det kan eksempelvis være:
Boogie på DR: http://www.dr.dk/netradio/boogie.asx
Electric på DR: http://www.dr.dk/netradio/electric.asx
Jazz på DR: http://www.dr.dk/netradio/drjazz.asx
Soft på DR: http://www.dr.dk/netradio/drsoft.asx
The Voice: http://dix.media.webpartner.dk/voice128
Det tager lidt tid for MPlayer at fylde bufferen for nogle af ovst. links.
En god egenskab ved MPlayer er at den kan vise undertekster ved afspilning af for eksempel DivX-film. Endvidere understøtter den flere lydspor, hvis det er med i DivX-filmen. MPlayer kan også afspille SVCD-film, som befinder sig i *.cue eller *.bin filer, uden at det er nødvendigt at brænde dem til en cd først.
MPlayer er som udgangspunkt et kommandolinjeprogram (mplayer), men med MPlayer følger også en grafisk brugergrænseflade, kaldet gmplayer. (Nogen distributioner, f.eks. Mandrake, putter gmplayer i en separat pakke der f.eks. kan hedde "mplayer-gui"). Til denne brugergrænseflade kan hentes forskellige skins. De kan hentes fra f.eks. http://www.mplayerhq.hu, http://themes.freshmeat.net/browse/1024/?topic_id=1024 og http://ryan.adeptit.com.au/.
Her er nogle eksempler på et par skins der findes til MPlayer/gmplayer
På http://mplayerplug-in.sourceforge.net/ kan du hente en plugin til Mozilla, som muliggører afspilning af for eksempel trailers på http://www.apple.com/quicktime/. Desværre er den ikke 100% kompatibel med alle sider.
Et alternativ til MPlayer som mange Debian-brugere anbefaler er programmet Avifile. Avifile ligger i en Debian-unstable pakke og vil ikke blive gennemgået her.