Kapitel 5. Lyd under Linux

I dette kapitel ser vi på programmer til at håndtere lyd, dvs. afspille CD'er, MP3 og Ogg Vorbis filer, redigere lydfiler og lave nodesats.

Hvis du, efter at have læst dette kapitel, gerne vil vide mere om lyd under Linux og programmer til dette, findes der en anbefalelsesværdig oversigt over alt indenfor Linux og lyd på www.linuxsound.at.

5.1. Afspille lyd-CD'er

Til Linux findes der mange programmer til at afspille lyd-cd'er. Afhængigt af hvad du bruger som skrivebordsmiljø, f.eks. KDE eller Gnome, kan du med fordel bruges miljøets indbyggede CD afspiller.

For KDE er det programmet kscd. I praksis finder du den nemmest i KDE ved at vælge menuen "K->Multimedia->Lyd->CD Player". Programmet er meget nemt at bruge og ved at gå ind i opsætningen (hammer og skruetrækker) kan freedb slås til. Så bliver titlen og nummeret de afspilles vist på skærmen. Freedb kræver at du er logget på internettet første gang du sætter CD'en i, men efterfølgende kan du slå til at titler skal gemmes på din harddisk så du altid har titlerne til de CD'er du spiller.

Figur 5-1. kscd

Til Gnome findes tilsvarende programmet gnome-cd. Hvis du ikke bruger KDE eller Gnome kan det være du kan få glæde af programmet xplaycd.

Figur 5-2. xplaycd

Hvis du hellere vil have et tekst-interface, så kan du være interesseret i at installere programsamlingen "sox", idet den indeholder cdplay og cdp. Reelt er det samme program, men cdp starter en lille tekst-menu op i det terminal-vindue, hvor programmet startes. Dette kan ses på Figur 5-3. Du kan læse mere om sox i Afsnit 5.3.2.

Figur 5-3. cdp