Linux – Friheden til at vælge programmer: Version 2.7.20040716 – 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 5. Lyd under Linux | næste |
Til Linux findes der mange gode lydredigeringsprogrammer og programmer til at redigere musik (midi/sequencers) med. Denne sektion indeholder referencer og beskrivelser af forskellige nyttige programmer – primært til redigering af lyd.
Inden de forskellige programmer beskrives nævnes kort "Linux Audio Developer's Simple Plugin API" (LADSPA). Dette er et API for programmering af lyd "plugins" (moduler) som flere og flere Linux applikationer der arbejder med lyd understøtter.
Hjemmesiden for LADSPA er på http://www.ladspa.org/ hvor man kan hente en række moduler i "pakker", som kan anvendes af de programmer der nævnes i det følgende, såfremt det fremgår af beskrivelsen af dem. LADSPAs hjemmeside er i øvrigt et godt udgangspunkt for at finde interessante lydredigeringsprogrammer. Hvis man er interesseret i at vide mere om lydinfrastruktur under Linux, kan man også besøge "Linux Audio Developers" på http://www.linuxdj.com/audio/lad/. Det er dog absolut mest for programudviklere.
Sox er et kommandolinje program. Fra den danske beskrivelse i Mandrake: 'Sox betegner sig selv som "Lyd-programmernes schweizer-kniv". Det kan konvertere mellem mange lydformater og udføre simple manipulationer'. Bliver installeret som standard i langt de fleste distributioner. Sox' anvendelighed ligger først og fremmest i konverteringen mellem formater, men kan også anvendes til f.eks. at filtrere forskellige frekvenser fra i en snæver vending. (F.eks. mikrofonstøj fra optageudstyr). Altså måske især anvendeligt som en form for pre/postprocessingværktøj i forbindelse med optagelser. Nedenfor kan du se et kald til sox – du kan komme videre med man siden.
[tyge@hven ~]$ sox -h sox: Version 12.17.1 Usage: [ gopts ] [ fopts ] ifile [ fopts ] ofile [ effect [ effopts ] ] gopts: -e -h -p -v volume -V fopts: -r rate -c channels -s/-u/-U/-A/-a/-i/-g -b/-w/-l/-f/-d/-D -x effect: avg band bandpass bandreject chorus compand copy cut deemph earwax echo echos fade filter flanger highp highpass lowp lowpass map mask pan phaser pick pitch polyphase rate resample reverb reverse speed split stat stretch swap vibro vol trim effopts: depends on effect Supported file formats: aiff al alsa au auto avr cdr cvs dat vms gsm hcom maud ossdsp raw sb sf sl smp sndt sph 8svx sw txw ub ul uw voc wav wve
DAP er en "gammel traver" inden for lydredigering på Unix platforme. Den understøtter de mest almindelige former for redigering af lyd, herunder en del dspeffekter, som flanger, phaser, distortion, mv. Figur 5-12 viser DAPs forskellige vinduer.
DAPs hjemmeside er på http://www.cee.hw.ac.uk/~richardk/ og DAP kommer med nogen distributioner, dog ikke ret mange.
Snd er en lydeditor, der blandt andet har sin styrke inden for Fourier-fremstillinger. Snd kan tilrettes/scriptes med guile og guile-gtk, hvilket giver gode muligheder for at udvikle egne moduler til programmet. Ligesom der findes en lang række moduler til snd allerede. Snd understøtter desuden LADSPA. Som det kan ses på Figur 5-13 understøtter snd desuden optagelse fra flere lydkilder – f.eks. flere lydkort – samtidig.
Snd har flere forskellige fremstillinger der kan visualisere lyden og bruges til at redigere den i. Figur 5-14 viser blandt andet en Fourier-fremstilling.
Snds hjemmeside er på www-ccrma.stanford.edu/software/snd/ hvor der også er en omfattende manual.
Glame forsøger at blive "the GIMP of sound". Programmet er stadig noget umodent, men inkluderes allerede nu i flere Linux distributioner da det er et meget interessant program der allerede nu tilbyder megen funktionalitet.
Glame er opbygget omkring en engine skrevet i guile, og en lang række af plugins. Denne arkitektur har tidligere vist sig at være meget fremmende for udvikling, for f.eks. Gimp. Glame understøtter blandt andet LADSPA. På Figur 5-15 vises et typisk Glame projekt under almindelig waveform redigering.
En interessant funktionalitet Glame har, er muligheden for at lave netværk af de forskellige filtre/plugins. Dette er illustreret på Figur 5-16.
Glame kommer som nævnt med flere Linux distributioner, men ellers er hjemmesiden på glame.sourceforge.net.
Audacity er endnu et lydredigeringsprogram. En fordel ved Audacity er at programmet findes til både Linux, Mac og Windows og at der findes en dansk oversættelse. Her er teksten fra hjemmesidens danske beskrivelse: "Audacity er en fri og gratis lydeditor. Du kan indspille lyd, afspille lyd, importere og eksportere filer i WAV, AIFF, mp3 med mere. Brug Audacity til at redigere lyd med Klip, Kopiér og Indsæt (og ubegrænset fortrydelse), mix spor sammen, eller tilføj effekter til dine indspilninger. Det har også en indbygget styrkekonvolutering, en justerbar spektogramfremstilling og et frekvensanalysevindue til brug for egentlig lydanalyse. Indbyggede effekter omfatter blandt andet Bas boost, Wahwah, støjfjernelse, og programmet kan bruge VST-udvidelser."
De VST udvidelser der omtales, er pendanten til LADSPA, men under Windows og Mac. I Audacitys nyeste udgave (1.1 som dette skrives) understøttes LADSPA også (under Linux). På Figur 5-17 vises et skærmskud af Audacity 1.1.
Audacity kommer med flere Linux distributioner, men ellers er hjemmesiden på audacity.sf.net.
Er Audacity ikke avanceret nok til dine behov, så tag et kig på Ardour i Afsnit 5.3.7.
Ardour er noget af det mest avancerede lydredigeringsprogram der kan fås til Linux. Ud over et væld af filtre og andre effekter, kan der optages i op til 196kHz, hvis du har hardware der understøtter dette. Ardour bruger ALSA-projektets API, hvilket betyder understøttelse af professionelle kort så som 26 kanals RME Hammerfall, Midiman Delta 1010 og mange andre. Antallet af samtidige kanaler er ubegrænset og både 16 og 24 bit per sampling er understøttet.
På Figur 5-18 vises et skærmskud af Ardour 0.9beta.
Ardour kommer med flere Linux distributioner, men ellers er hjemmesiden på ardour.sf.net.