Linux – Friheden til at vælge programmer: Version 2.7.20040716 – 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 2. Tekstbehandling, regneark og præsentationer | næste |
Under Linux er stavekontrol typisk ikke knyttet til det enkelte program. Istedet anvender f.eks. Emacs enten programmet "Aspell" eller "Ispell" til at kontrollere stavefejl med. Disse programmer kan også kaldes direkte fra kommandolinjen og afhængig af hvilken type stavefejl man oftest laver bør man enten bruge det ene eller det andet. Hvis man primært laver regulære tastefejl, hvor man får byttet om på to bogstaver eller glemmer eller indsætter et bogstav, vil Ispell nok være at foretrække. Hvis det derimod ofte forekommer at man er usikker på hvordan et ord staves, har man nok mere fornøjele af Aspell, der kan sammenligne ord udfra deres omtrentlige udtale.
Både Aspell og Ispell har en noget primitiv håndtering af sammensatte ord, der gør at man kun har de to muligheder at alle eller ingen sammensatte ord der ikke findes i ordbogen accepteres. Standardindstillingen for de danske ordlister til Aspell og Ispell er at alle konstruktioner af sammensatte ord accepteres.
De fleste nyere distributioner kommer med enten Aspell eller Ispell og en tilhørende dansk ordliste. Kig efter pakker med navne som starter med "aspell-da-" eller "ispell-da-". Pakkerne stammer fra "Den store danske ordliste" som er et projekt under Skåne Sjælland Linux User Group.
Dette projekt startede sommeren 1999, da Sprognævnet sagde nej til at lade SSLUG distribuere nævnets ordliste i en form, der kan bruges af Ispell. Derfor har en række frivillige startet projektet på da.speling.org, hvor du kan hente den nyeste version af ordlisten og finde vejledning i at installere den.
Bogen "Linux – Friheden til at lære Unix" kommer med et lille program til stavekontrol. Det kan køres direkte på kommandolinjen og det skal bare have navnet på den fil der skal læses korrektur på som argument. Det undersøger automatisk om man har Aspell (foretrukket) eller Ispell installeret, og giver én mulighed for at vælge hvilket sprog teksten er på. Programmet hedder af historiske årsager pine-spell og kan hentes fra: www.linuxbog.dk/unix/eksempler/pine-spell
Den enkleste måde at bruge Aspell på er at køre det med check og navnet på en fil som argumenter:
[tyge@hven ~]$ aspell check en_tekstfilSå ser Aspell på hvilket sprog dine programmer er sat til at bruge (gennem systemvariablen LANG) og bruger den tilsvarende ordliste til korrekturlæsningen af filen. Hvis du har brug for at bruge en anden ordliste skal du indsætte --master= og så det ønskede sprog foran check. For eksempel:
[tyge@hven ~]$ aspell --master=føroyskt check ein_tekstfíla
Aspell kender filformaterne i listen nedenfor. Det betyder at man kun bliver spurgt om filernes egentlige indhold og ikke om koder der hører til filformaterne.
URL
e-post – så man ikke tjekker den tekst man citerer for stavefejl
SGML – så man let kan tjekke sin hjemmeside for stavefejl uden også at blive belemret med HTML-koderne
TeX
Ispell kan kaldes fra en kommandolinje, hvor du giver navnet på filen med teksten, der skal tjekkes igennem, som argument – se også man ispell.
Ispell kender filformaterne i listen nedenfor. Det betyder at man kun bliver spurgt om filernes egentlige indhold og ikke om koder der hører til filformaterne.
nroff (et ældre Unix typesetting program)
TeX