Kapitel 2. Tekstbehandling, regneark og præsentationer

Inden for tekstbehandling er der flere muligheder, bl.a. fuld-grafiske kontorpakker som har alt hvad Microsoft Office har, men der er alternativer til dig, hvis du foretrækker egentlige tekstsætningssystemer – altså programmer beregnet til at skrive professionelt og meget. Tekstsætningssystemer som TeX/LaTeX og SGML DocBook er meget velegnede til store opgaver, men prisen er at du redigerer tekst-filer som sidenhen oversættes for at kunne udskrive/trykke dem eller overføre dem til f.eks. HTML. Dette kapitel vil også præsentere flere regneark samt flere måder at lave præsentationer, svarende til det som kan laves med f.eks. Microsoft PowerPoint.

Det skal nævnes at bogen "Linux – Friheden til at vælge kontorprogrammer" har direkte fokus på brugen af udvalgte kontor-programmer, såsom OpenOffice.org/StarOffice og at den bog formentlig vil være god at læse i tilgift til denne bog.

2.1. Tekstbehandling

Ud over de store Office programmer til Linux, så kan det være bekvemt at du nemt kan oversætte Microsoft Word formatet til HTML, så en Word-fil kan læses på en Linux-maskine. På freshmeat.net kan du finde wvHtml – eller gå direkte til www.wvWare.com. Installer denne pakke og brug wvHtml til at konvertere med (bemærk at vw indeholder oversættere til andet end blot HTML – f.eks. wvPDF og wvText.

En Office-pakke, der endnu ikke har fået meget omtale er Siag – se mere på http://siag.nu.

2.1.1. OpenOffice.org

OpenOffice.org er et stykke imponerende software, der indeholder et tekstbehandlingssystem (oowriter), regneark (oocalc), tegneprogram (oodraw), præsentationsprogram (ooimpress), og formelredigeringsprogram (oomath).

OpenOffice.org findes som pakke til de fleste distributioner, typisk under navnet "OpenOffice.org", eller "openoffice". Alternativt kan du hente den nyeste version fra www.openoffice.org.

OpenOffice.org – og det afledte StarOffice – er dækket omfattende i bogen "Linux – Friheden til at vælge kontorprogrammer" som du kan finde på www.linuxbog.dk og vil derfor ikke blive omtalt yderligere her.

2.1.2. AbiWord

Mangler du et godt, hurtigt og frit lille tekstbehandlingsprogram, som også kan køre på små maskiner, er Abiword et godt valg. Abiword har alle basale funtioner et tekstbehandlingsprogram skal have og en rimelig understøttelse af de mest udbredte formater som f.eks. Microsoft Word formatet. Programmet har danske menutekster og stavekontrol. På Figur 2-1 kan du se et skærmskud af en ældre udgave af Abiword.

Figur 2-1. AbiWord fra Gnome

På Abiwords hjemmeside ( www.abisource.com) er der en meget god dokumentation, især nogle gode OSS'er hvis der er problemer med skriftsnit og det danske sprog. Abiword findes som pakke til de fleste systemer, men dette kan ofte være lidt ældre pakker, så du bør nok besøge hjemmesiden og se om der er en nyere version, hvis du bliver glad for Abiword.

Det skal nævnes at ordbogen til dansk stavekontrol kan opdateres fra dataene til Ispell på da.speling.org. Filen dansk.hash fra Ispell kopieres til kataloget hvor american.hash ligger, typisk <Abiword_home_dir>/AbiSuite/dictionary. Du kan se mere om stavekontrol i Afsnit 2.7.