8.4. Installation af ekstra programmel

Red Hat/Fedora benytter RPM pakkesystemet. Ønsker man at installere et nyt program, kan man ofte finde en RPM pakke med det, og i så fald er installationen nem:

rpm -i fil.rpm

RPM giver mulighed for at afinstallere pakken igen:

rpm -e pakkenavn

Opgradere pakken med

rpm -U fil.rpm

samt for at få oplysninger om pakken, se man rpm.

Sommetider afhænger en RPM pakke af andre RPM pakker eller af at bestemte filer er til stede. I disse tilfælde vil rpm-programmet komme med en fejlmeddelelse når man prøver at installere pakken. Der vil stå hvilken pakke eller hvilken fil man mangler, og så er det bare om at få fat i den manglende RPM pakke og installere den først.

Det er naturligvis også muligt at installere almindelige tgz filer. I så fald må man selv holde styr på afinstallation, opgradering mv.

8.4.1. Automatisk afhængigheds-håndtering

Ovenfor er problemet med at den ene RPM pakke afhænger af den anden, simplificeret lidt. I uheldige situationer afhænger den nye RPM pakke flere andre RPM pakker, som hver især igen afhænger af andre pakker, og på den måde kan det tage temmelig lang tid at finde alle de pakker der skal til. For at gøre det endnu værre, skriver RPM ofte kun filnavnet og ikke pakkenavnet. Så kan man gå i gang med at gætte på, hvilken pakke der mon tilbyder denne fil. En måde at finde ud af det på, er ved at finde filen på en eksisterende Red Hat installation hvor pakken allerede er installeret, og se hvilken RPM den tilhører. En anden vej er at anvende http://rpmfind.net, hvor man kan finde masser af præ-oversatte programpakker.

Systemer som Debian og Mandrake tilbyder en meget mere elegant håndtering af afhængigheder. De har en overbygning til deres pakkesystem, som tager sig af afhængigheder - Debians hedder "apt", imens Mandrakes hedder "urpmi".

Apt til Red Hat og Fedora kan downloades på: http://ayo.freshrpms.net/.

Source-rpm'en til Urpmi fra Mandrake kan installeres på Red Hat og gen-bygges.