Linux – Friheden til at vælge programmer: Version 2.7.20040716 – 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 2. Tekstbehandling, regneark og præsentationer | næste |
I OpenOffice.org findes programmet ooimpress der er et fremragende program til at lave præsentationer med, svarende til f.eks. programmet Microsoft PowerPoint. Dette program omtales i bogen "Linux – Friheden til at vælge kontorprogrammer" som du kan finde på www.linuxbog.dk
Vi omtaler i dette afsnit kort en anden slags programmer til at lave præsentationer med. Disse programmer er ikke sædvanlige grafiske programmer, men programmer der anvendes ved at redigere en tekst fil, som man bagefter anvender som inddata til det egentlige præsentationsprogram. Denne fremgangsmåde gør det nemt at integrere programmerne med de traditionelle Unix/Linux-programmer som LaTeX, Gnuplot, mv.
MagicPoint kan hentes fra www.Mew.org/mgp/.
For at bruge MagicPoint skriver du en tekstfil med præsentationen. F.eks. kan en side skrives som:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %page Open Source (TM) http://www.opensource.org Frigivelse af kildeteksten sammen med programmet Alle må anvende og ændre kildetekst efter behov Alle må videregive modificeret kode under samme licens %center %image "images/pingo.jpg" 1050x850
Tekstfilen køres så af MagicPoint (mgp), og tilsvarende præsentationsside ser ud som følger:
MagicPoint kan også bruge TrueType-skrifttyper og resultatet er meget flottere end hvis du bruger X-skrifttyper. Opsætningen er måske ikke oplagt; man skal have en sti til TrueType-skrifttyperne i ~/.mgprc:
tfdir "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TrueType/"
eller hvor du nu har lagt skrifttyperne. Tilsvarende skal din default.mgp have linjer, hvor du lister dine TTF-filer, f.eks.:
%deffont "standard" tfont "arial.ttf" %deffont "thick" tfont "helvetica.ttf" %deffont "typewriter" tfont "courb.ttf"
MagicPoint er nemt at arbejde med og har en del gode muligheder, såsom at du kan lave en web-udgave af dit foredrag ved at bruge mgp -g 640x480 -D OUTDIR MIT_FOREDRAG.mgp, hvor 640x480 er den opløsning hvert billede får, OUTDIR er det katalog hvor foredraget gemmes og MIT_FOREDRAG.mgp er magicPoint-filen med foredraget.
Der findes et dansk alternativ til MagicPoint, som går under navnet Pointless. Pointless er ligesom MagicPoint et program hvor du skriver en tekstfil med præsentationen, f.eks. kan en side skrives som:
=slide Open Source (TM) =background_vertex_colors("blue", "blue", "white", "blue") =par {=tiny =it http://www.opensource.org} =item Frigivelse af kildeteksten sammen med programmet =item Alle må anvende og ændre kildetekst efter behov =item Alle må videregive modificeret kode under samme licens =vskip(5) =center =image("tux.png"
Det tilsvarende resultat på skærmen ser således ud.
Præsentationerne bliver, som vist ovenfor, skrevet i et særligt markup-sprog kaldet PLL. PLL er et meget simpelt sprog som bedst beskrives som en blanding af TeX og Pod. Slideshowet bliver lavet ved brug af FreeType skrifttyper og OpenGL, hvilket giver et flot resultat. Man kan godt køre Pointless, selvom man ikke har et OpenGL grafikkort, men så må man ikke forvente de samme bløde og pæne slide-skift, som Pointless ellers kan lave.
Pointless integrerer nemt med de værktøjer, som mange Unix folk er vant til at bruge, for eksempel LaTeX, metapost og Gnuplot. Nedenfor er et eksempel på hvordan det integrerer med latex og mange flere eksempler kan ses på hjemmesiden for pointless pointless.dk.
=slide Entropi =import("tex") =begin-par Følgende sætning går under navnet AEP egenskaben for stationære ergodiske mål og den blev i sin tid bevist af Shannon, McMillan and Breiman. =end-par =medskip {=it =begin-par {=bf Sætning:} Entropien af et stationært ergodisk mål er beskrevet ved: =end-par =medskip =center =begin-latex $$h(\mu)=\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{-\log\mu(x_1^n)}n,$$ =end-latex =medskip =par næsten sikkert. }
Det tilsvarende resultat på skærmen ser således ud.
Det er nemt at lave en web-udgave af dit foredrag ved at bruge pointless --export html friheden.pll.
På trods af at pointless er et relativt nyt projekt er det rimeligt vel-dokumenteret. Pointless er skrevet i C++ og Python distribueres under GPL licensen.