Linux – Friheden til at vælge programmer: Version 2.7.20040716 – 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 2. Tekstbehandling, regneark og præsentationer | næste |
Til tekstformatering af tekniske rapporter anvendes TeX (tex) og LaTeX (latex) meget – både under Linux og f.eks. Microsoft Windows. LaTeX – og de andre programmer vi omtaler i denne sektion – bliver som regel installeret af alle distributioner. Nogen gange skal man dog vælge f.eks. at installere "Scientific Tools" eller lignende, for at få dem installeret.
LaTeX producerer professionelt udseende tekniske dokumenter. Specielt bliver matematiske tegn og formler sat meget flot op i forhold til gængse WYSIWYG-programmer. Nedenfor ser du et eksempel på en LaTeX-fil.
\documentclass[11pt,a4paper]{article} \usepackage[latin1]{inputenc} \usepackage[danish]{babel} \begin{document} \title{Linux og LaTeX} \author{Hr. P. Rogram} \date{5/9-99} \maketitle \section{Linux} Dette afsnit skal omhandle Linux. \subsection{Latex} \LaTeX{} er super til tekniske rapporter med formler, såsom $\sum_{i=0}^N i^2$. \end{document}
Oversæt LaTeX-filen linux.tex til linux.dvi (skriv latex linux.tex i en kommandofortolker). Dvi-filen kan vises med programmet xdvi, som den vil komme til at se ud på printeren. Et skærmskud svarende til eksemplet kan ses på Figur 2-5.
En dvi-fil kan normalt ikke printes direkte ud. Du oversætter den til PostScript-formatet med følgende kommando:
[tyge@hven ~]$ dvips linux.dvi -t a4 -D 600 -o linux.ps
Ud kommer i dette tilfælde filen linux.ps med 600 dpi opløsning i A4-format. Denne fil kan udskrives på en PostScript-printer. Hvis du ikke har en PostScript printer vil din distribution som regel have sørget for at der ved udskrivning automatisk sker en konvertering til et format din printer kan forstå, ved hjælp af programmet GhostScript (gs).
Vil du se en PostScript-fil, inden du printer den, kan du selv benytte GhostScript, men de fleste vil nok hellere benytte den grafiske brugergrænseflade gv, som vist på Figur 2-6. På det følgende billede ses pingvinen Tux, som er Linux' maskot.
Har du brug for at generere pdf-filer, så kan dvipdf linux.dvi gøre dette. Hvis du vil lade pdf direkte fra dine LaTeX filer, kan programmet pdflatex anvendes. Programmerne gv og xpdf også kan læse og vise pdf-filer og du kan også hente programmet "Adobe Acrobat Reader" fra www.adobe.com.
Vil du vide mere om LaTeX, kan vi anbefale dig bøgerne LaTeX – a document preparation system af Leslie Lamport og The LaTeX Companion af Michel Gossens m.fl. Du kan også læse mere i "Linux – Friheden til at skrive dokumentation".
Hvis du synes at det er for besværligt at skrive LaTeX koder selv, kan du måske få glæde af programmet LyX. LyX anvendes stort set som et normalt tekstbehandlingsprogram, men da LyX bruger LaTeX til at lave dokumenter til udskrift, bliver det endelige resultat meget flot.
LyX er en del af de fleste distributioner, som regel i en pakke kaldet "lyx", men ellers er hjemmesiden for LyX på www.lyx.org